Esko Valtaoja

raita_1600.png

Juhlapuheen saapuu pitämään Vuoden puhujana 2014 palkittu emeritusprofessori Esko Valtaoja. 

Esko Valtaoja on arvostettu tieteentekijä ja kiitetty tieteellisen tiedon popularisoija. Hänet valittiinkin vuonna 2013 merkittävimmäksi elossa olevaksi suomalaiseksi tieteentekijäksti Tieteen tiedotus ry:n tilaamassa kyselyssä. Hänet on myös palkittu vuonna 2008 Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla ja vuonna 2002 Tieto-Finlandialla kirjasta Kotona maailmankaikkeudessa. Hän työskenteli pitkään avaruustähtitieteen professorina Turun yliopistossa, ja jäi eläkkeelle syyskuussa 2015. Valtaoja on myös entinen Tuorlan observatorion johtaja.

Valtaoja on asiantunteva, aito ja hänen mukaansatempaava ote esiintyjänä saa kuulijat mukaansa. Hän on suosittu seminaaripuhuja puhuen yhteiskunnallisista ilmiöistä ja tulevaisuudesta.

"Maailma on hämmästyttävä, monimuotoinen ja pitkälti selittämätön", hän sanoo. Tuloksena syntyi vuonna 2013 Kaiken käsikirja, joka sai Lauri Jäntin palkinnon samana vuonna. Siinä hän tiivistää kaiken olennaisen maailmasta ja ihmisestä samoihin kansiin. Saman hän yrittää tehdä unohtumattomissa puheenvuoroissaan.

"Mitä teemme kaikella tiedolla? Parempaa maailmaa. Meille ei ole enää sijaa maailmassa, josta tulimme; tiedon portit ovat avautuneet eikä menneisyyteen ole paluuta. Mutta tieto on jäsenneltävä, siitä on koetettava löytää se olennaisin ydin, jonka varaan voi sitten omien halujensa, kykyjensä ja tarpeittensa mukaan rakentaa oman Kaiken käsikirjansa, oppaansa maailmaan."